Varför är det dyra kaffet så svagt?

Jul 27 / Håkan Sävlind


Specialkaffe, som är känt för sin höga kvalitet och exotiska smaker, har fått en hel del uppmärksamhet på senare tid. En intressant iakttagelse är att specialkaffe ofta anses vara "svagt" i smaken, jämfört med det traditionella mellan-till-mörkrostade kaffet som du ofta stöter på i din vardag. Är det sant? Och hur kommer det sig i sånna fall?


Först och främst är det viktigt att veta att specialkaffen ofta rostas till en ljusare nivå, vilket ger en ljusare färg på bönan. Detta beror på att kaffet inte utsätts för lika höga temperaturer i rostningen som mellan- och mörkrostade kaffesorter.

Ju mer ett kaffe rostas, desto mer fyllighet får det. Och visst är fyllighet bra, eller hur? Jo, men det är inte så enkelt. Grafen nedan illustrerar vad som händer med kaffets smak ju mer vi rostar det. Ju kraftigare ett kaffe rostas, desto fylligare blir det, men efter en viss nivå börjar det tappa sina karaktäristiska smaker och får istället en högre bitterhet. Det innebär att kaffet inte bör rostas för mörkt om man vill framhäva kvalitéerna.


Obs: grafen ovan är endast gjord i ett illustrerande syfte och är inte baserad på riktiga mätvärden

När ett kaffe rostas med en ljusare profil framhävs istället kaffets unika smakkvalitéer med låg bitterhet. Med ljusare rostprofiler känner du en betydligt större skillnad mellan olika kaffesorter, eftersom rostningen inte förvränger smaken på samma sätt som mörkare rostningar. Dock har ett ljusrostat kaffe lägre fyllighet än ett mörkrostat kaffe.
För att det rostade kaffet ska kunna uttrycka så mycket som möjligt av sina smakkvaliteter, rostas det därför ofta till en ljusare profil. På så sätt kan vi uppleva kaffets fina aromer, söta smaker och eleganta nyanser utan att addera någon bitterhet eller andra bismaker som kan uppstå vid mörkare rostningsgrader. I Sverige har vi ofta lärt oss att ''kaffe smakar kaffe'', vilket innebär att vi har en bild av att kaffe som standard har en smak av bitterhet och askighet. Men faktum är att denna smak inte har att göra med själva kaffet du dricker, utan det är en sidoeffekt av kraftig rostning.

Nedan kommer lite tips till dig som vill prova specialkaffe för första gången
Låt kaffet svalna
En klassisk fälla som du kanske stöter på om du dricker specialkaffe för första gången är att du smakar kaffet när det fortfarande är hett och upplever att ’’det smakar ingenting’’.
Faktum är att våra smaklökar kan inte tolka smak i så höga temperaturer, så mitt första tips till dig är att låta kaffet svalna i några minuter efter du hällt upp det, så kommer du finna så otroligt många fler smaker i kaffet än vad du någonsin hittat tidigare.

Smaka utan mjölk först
Prova kaffet utan mjölk. Jag vet, det är supergott med mjölk i kaffet och det är alltid så du har druckit det…Men i ett ljusrostat kaffe hittar du väldigt låg bitterhet, och har du i mjölk så kommer det dels smaka ’’vattnigt och svagt’’ och du kommer dessutom smaka väldigt lite av kaffets smaker. Att ha mjölk i kaffe fungerar bra med mellan till mörkrostade kaffen, eftersom mjölken balanserar bort bitterheten från den hårda rostningen som inte alla tycker är önskvärd. I ett ljusrostat kaffe fungerar det inte lika bra, så jag rekommenderar att du antingen skippar mjölken helt eller åtminstone använder en mindre mängd mjölk än vad du är van vid!

Våga prova kaffen från olika ursprung
I världen av ljusrostade specialkaffen så hittar du otroligt diversifierade smaker, och det finns förmodligen smaker som du älskar, och smaker som du hatar. Du hittar allt ifrån en nötig, fyllig och chokladig kopp till ett lätt, earl grey liknande etiopiskt kaffe med toner av citrus och jasmin. Känner du dig vågad kan du prova ett kenyanskt kaffe, som är känt för sin höga syra och smaktoner av vinbär! Oavsett vad du gillar, så hittar du otroligt breda smakkontraster inom världen av specialkaffe!

Varför är specialkaffe så svagt?
I själva verket är specialkaffe inte svagare än mörkrostat kaffe, trots att många upplever det så. Den lätta kroppen och låga bitterheten ger dock ett intryck av att kaffet är svagt. Värt att poängtera är att specialkaffe inte alltid är ljusrostat, då rostmästaren har möjlighet att bestämma rostningsgraden. Men det vanligaste är att specialkaffe rostas till en ljusare profil.

Ljusrost = mer smak
Sammanfattningsvis är specialkaffe allt annat än svagt på det sättet att det saknar smak. Istället erbjuder det en subtil, elegant och raffinerad smakupplevelse som är mer komplex än det traditionella mörkrostade kaffet. Den milda smaken i specialkaffe är en fördel för många kaffeälskare som vill upptäcka och uppskatta de finstämda nyanserna i kaffet. Så nästa gång du får chansen att prova specialkaffe, se det som en möjlighet att uppleva kaffe på ett nytt sätt. Det är ofta en ögonöppnande upplevelse som förändrar ditt kaffedrickande!

Missa inga nyheter

Håll dig uppdaterad | Bli en bättre barista | Brygg bättre kaffe

Tack för att du prenumererar!
Created with