Till att börja med, vad är Arabica egentligen? Jo, det är nämligen en kaffeart, och inom den så finns det hundratals undergrupper, så kallade varieteter.Arabica-bönor är kända för att vara mildare och ha en mer komplex smakprofil än Robusta-bönor. De erbjuder subtila nyanser av fruktighet, blommighet, kryddighet och chokladtoner, beroende på var de odlas och hur de rostas. Arabica kan smaka allt ifrån persiko-godis, tropisk frukt med frisk syrlighet till rostade hasselnötter och choklad med en jordig karaktär! Att märka kaffet som "100 procent arabica" säger alltså inte mycket om hur kaffet smakar, eftersom att det finns hundratals olika arabica-vareiteter och dessutom så appliceras olika behandlingsmetoder(fermenteringsmetoder) när kaffet skördas som påverkar smaken markant!
Faktum är att smaken påverkas av en mängd olika faktorer, inklusive var kaffet odlas, vilken jordmån de växer i, höjd över havet, klimat och odlingsteknik. Sättet kaffe '' bönorna '' rostas påverkar också smaken av kaffet. Det är därför viktigt att förstå att "100 procent arabica" inte är tillräckligt för att beskriva en kaffes smakprofil.

Typica
En av de äldsta kaffevarianterna och anses vara en förfader till många andra varianter. Ursprungligen kommer den från Etiopien och har sedan spridits över världen. Typica är känd för sin mildhet och behagliga smakprofil.Typica-kaffet har en söt och mild smak med subtila toner av nötter, choklad och lätt kryddighet. Det kan erbjuda en mjuk syrlighet och har en silkeslen kropp. Typica-kaffets smak är välbalanserad och behaglig för dem som föredrar en mildare kopp kaffe - denna varietet hittar du gott om i Centralamerika, bland annat i Ecuador, Guatemala, Peru, El Salvador mm.
Bourbon
Bourbon är också en av de äldsta arabica-varieter som existerar! De flesta varieteter som finns idag är korsningar mellan Bourbon och Typica, eller olika mutationer av dessa!
Man kan verkligen säga att de är föräldrar till allt kaffe som finns idag!
Bourbon är känd för sin djupa smak, med en smöriga och kolaliknande karaktär!
Bourbon hittar du vanligtvis i Centralamerika, men förkommer även i Afrikanska länder som Rwanda, Burundi och i vissa fall Etiopien!
Caturra
En varietet som härstammar från Brasilien och är en mutation av bourbon-varieteten. Caturra är en vanlig kaffevariant som odlas i olika delar av världen på grund av dess höga avkastning per kaffeplanta, och är känt för sin sötma och milda syrlighet. Den erbjuder ofta en söt karamellton med undertoner av nötter och choklad, och kan ibland upplevas som kryddig. Caturra har vanligtvis en medelstor kropp och kan vara något mer intensivt i smaken jämfört med Typica.

Etiopisk Heirloom
I Etiopien frodas kaffeplantan vilket gör att det växer vilt och i många olika varieteter, idag uppskattas det finnas upp till 15 000 olika varieteter i Etiopien som inte blivit formellt klassificerade.
Eftersom att det finns så pass månganamges med nummerkodning, exempelvis 74110, eller 74112.
I praktiken så är det svårt att få ett kaffe som är helt ''rent'' i Etiopien, dvs att det endast är en varietet. Istället är kaffet ofta en blandning av olika varieteter från ett kooperativ eller en processtation. Det är därför lättare att beskriva kaffet som ''Etiopisk Heirloom'' eller ''Etiopiska lokala varieteter'', istället för '' en blend bestående av 74111, 74122, 73477''etc.
Etiopisk Heirloom kännetecknas av sin uttrycksfulla aprikos och persika-liknande karaktär, tydliga citrus toner och blommighet som påminner om ett earl grey té...och de kan till och med ha smaktoner av blåbär och mango!
Inte konstigt att Etiopien är den största inkörsporten till kaffevärlden!
Geisha
En otroligt betydelsefull och unik varietet som blivit populär på senare år!
Geishan är ursprungligen en Etiopisk underart, men har sedan förädlats världen över, bland annat i länder som Costa Rica, Panama, Guatemala, och Colombia!
Vad som gör Geisha-kaffe så unikt och efterfrågat är dess distinkta karaktär av stenfrukt och jasmin! Oavsett var en geisha odlas så känner man tydligt igen dess smakkaraktär.
Dock är geishakaffe väldigt exklusivt, och det är inte konstigt att stöta på en geisha som kostar 3000 kr/kg. Varför den är så efterfrågad och kostar så mycket går vi in på i ett annat inlägg, då geishan förtjänar sitt egna inlägg för att göra den rättvisa!
Lyssna på ditt kaffes berättelse
För att verkligen uppskatta kaffets komplexa smaker och nyanser behöver vi vara medvetna om de olika kaffevarieteterna och deras ursprung. Det handlar inte bara om att känna till Arabica och Robusta, utan att också utforska kaffe från olika länder, regioner, varieteter och fermenteringsmetoder. Att prova kaffe från olika delar av världen ger oss möjlighet att uppleva en rikedom av smaker och upptäcka våra personliga preferenser.
Så, nästa gång du köper eller beställer kaffe, var inte nöjd med att bara veta att det är "100 procent arabica". Var modig nog att fråga om dess ursprung och utforska olika kaffevariteter. Prova Etiopisk heirloom för en fruktig och blommig upplevelse, eller kanske en Kenyansk SL28 för en mer bärig smak med hög syra..eller om du vill dricka ett kaffe som känns mer bekvämt så kanske en Brasilliansk Bourbon passar dig, med sin fylliga kropp, chokladiga smak och krämiga textur!

Genom att utforska olika kaffevarianter och deras unika smakprofiler kan vi upptäcka nya och spännande smakupplevelser. Det finns en hel värld av kaffe att utforska, och varje varietet erbjuder sin egen unika twist som kan tillfredsställa våra sinnen på olika sätt.
Det bästa med att djupdyka mer i varieteter är att du har nästan obegränsat med kombinationer, olika varieteter som odlas i på olika länder, olika gårdar och med olika fermenteringsmetoder!
Spännande va?