Hur gör man bra kaffe hemma?

Mar 31 / Håkan Sävlind

Har du någonsin besökt ett kafé och blivit överraskad av hur fantastiskt gott kaffet var? Du är inte ensam. Många människor blir förvånade när de upplever en kopp kaffe som överträffar det de brygger hemma. Men sanningen är att du kan uppnå samma kvalitet i ditt eget kök!

Idag får du lära dig hur du får maximal smak av ditt kaffe hemma!

Börja med rätt kaffe

För att brygga en god kopp kaffe är det viktigt att börja med högkvalitativa kaffebönor. Dessa hittar du enklast hos småskaliga kaféer som serverar kaffe från mikro-rosterier eller hos specialiserade kaffe- och teförsäljare. Om du köper kaffe i vanliga mataffärer är det svårare att hitta hög smakkvalitet, eftersom de flesta kaffemärken produceras i så stor skala att smaknyanserna går förlorade.

Nackdelen med kommersiellt producerat kaffe är att det ofta rostas kraftigt och består av många olika bönor, vilket gör att de unika smakerna försvinner. Det betyder inte att kaffet är dåligt i sig, men det är svårt att få fram de unika smakerna i den typen av kaffe.

Om du inte har tillgång till kaffe från småskaliga rosterier och måste handla i en vanlig mataffär rekommenderar jag att du väljer ett mellan eller ljus-rostat kaffe. Om påsen anger vilka länder kaffet kommer ifrån är det ett gott tecken på att du får mer smaknyanser i kaffet. Om du har upptäckt en fantastisk kopp kaffe på ett kafé, fråga personalen vilket kaffe de använder och köp en egen påse. Vanligtvis kan du köpa kaffepåsar på kaféer och be om att få bönorna malda om du inte har en kvarn hemma. Det är starkt rekommenderat!

Måste jag ha hela bönor?

Det optimala är att ha en kaffekvarn hemma och mala dina egna bönor. På så sätt får du inte bara en bättre smakupplevelse utan kan också anpassa malningsgraden efter dina preferenser. Om du inte har en kvarn hemma är det inte så illa som du tror. Så länge du väljer kaffe av hög kvalitet kommer det fortfarande att smaka bra, även om det är förmalet. Dock utvecklar förmalt kaffe med tiden mer pappers-aktiga smaker, så om du använder förmalet kaffe rekommenderar jag att du förbrukar det inom en vecka!

Hur brygger jag kaffet på bästa sätt?

Den enklaste metoden att brygga en kopp kaffe är med en French press. Så här gör du:

  1. Bestäm hur mycket kaffe du vill brygga och använd 60 g kaffe per liter vatten.
  2. Koka upp vatten.
  3. Mal kaffet grovt (om du köper för-malet kaffe, säg till baristan att du ska brygga med en French press så maler de med rätt malnings-grad).
  4. Häll kaffet i French pressen och tillsätt vattnet. Rör om om det ser ut som att allt kaffe inte har blivit blött.
  5. Låt kaffet dra i 4 minuter.
  6. Rör om ytan på kaffet med en sked efter 4 minuter för att få sumpen att sjunka. Sätt på locket och vänta ytterligare 2-3 minuter. Observera: Pressa inte ned silen!
  7. Kaffet är nu klart att hällas upp. Ha kvar locket men pressa inte ned silen. På så sätt får du en renare och lenare kopp kaffe.
  8. Drick och njut!

Hur får jag bäst resultat med en kaffebryggare?

Att få gott kaffe med en kaffebryggare kan vara utmanande eftersom malnings-graden påverkar hur länge kaffet och vattnet är i kontakt, vilket påverkar smaken. Alla kaffebryggare fungerar olika, så här finns inget konkret svar. Men dessa tips kan hjälpa:

1. Använd 60 g kaffe per liter vatten.
2. Mal kaffet något grövre än strösocker.
3. Skölj kaffefiltret innan bryggning för att undvika papperssmak.
4. Häll i kaffet, sätt på filterhållaren och starta bryggningen.
5. Efter bryggningen, kasta kaffesumpen, häll upp en kopp och smaka.
6. Om kaffet smakar torrt eller bittert, mal lite grövre. Om det smakar surt eller vattnigt, mal finare. Är du nöjd med smaken, behöver ingenting ändras!

Dessa enkla tips kan hjälpa dig att brygga bättre kaffe hemma. Om du vill lära dig mer avancerade tekniker eller ta en kaffekurs, rekommenderar jag att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev! Här nedanför 👇

Missa inga nyheter

Håll dig uppdaterad | Bli en bättre barista | Brygg bättre kaffe

Tack för att du prenumererar!
Created with