Det är en underbar känsla att vakna på morgonen till den ljuva doften av kaffe som brygger. För många av oss är detta den viktigaste stunden på dagen, en morgonritual som sätter tonen för resten av dagen. Vi startar dagen med en kopp kaffe och njuter i morgonstunden. Att få till en god kopp kaffe behöver inte vara särskilt komplicerat.. trots det så finns det vanliga misstag som dagligen sker i svenska hushåll som förhindrar oss att få den goda koppen som vi längtar efter!
Här går vi igenom 8 misstagen som förstör ditt morgonkaffe(och hur du undviker dem)
Här går vi igenom 8 misstagen som förstör ditt morgonkaffe(och hur du undviker dem)
1. Du använder gammalt kaffe
När kaffebönor åldras så tappar de snabbt sin livliga karaktär, och bygger också upp en oönskad papperssmak som inte är speciellt trevlig. Det får ditt kaffe att gå från sött, livligt och fylligt till en kopp som smakar platt och kartong. Inte kul alls. Undvik detta misstag genom att alltid ha relativt färskrostat kaffe. Dricker du mellan-och- mörkrostat kaffe rekommenderar vi att ditt kaffe förbrukas inom 2 veckor från rostning. Har du däremot ett ljusrostat kaffe är det inte lika bråttom, då rekommenderar vi att du du förbrukar det inom 3-4 veckor.
När kaffebönor åldras så tappar de snabbt sin livliga karaktär, och bygger också upp en oönskad papperssmak som inte är speciellt trevlig. Det får ditt kaffe att gå från sött, livligt och fylligt till en kopp som smakar platt och kartong. Inte kul alls. Undvik detta misstag genom att alltid ha relativt färskrostat kaffe. Dricker du mellan-och- mörkrostat kaffe rekommenderar vi att ditt kaffe förbrukas inom 2 veckor från rostning. Har du däremot ett ljusrostat kaffe är det inte lika bråttom, då rekommenderar vi att du du förbrukar det inom 3-4 veckor.
2. Du köper malet kaffe
Malet kaffe oxiderar och åldras oerhört mycket fortare än hela kaffebönor. Om du köper färdigmalet kaffe så smakar det som bäst direkt när du öppnar påsen, men redan efter två dagar så åldras kaffet rejält och börjar tappa sin smak. Använd dig istället av hela bönor som du maler direkt innan bryggning, för att få en godare kopp kaffe och en mer aromatisk upplevelse!
Malet kaffe oxiderar och åldras oerhört mycket fortare än hela kaffebönor. Om du köper färdigmalet kaffe så smakar det som bäst direkt när du öppnar påsen, men redan efter två dagar så åldras kaffet rejält och börjar tappa sin smak. Använd dig istället av hela bönor som du maler direkt innan bryggning, för att få en godare kopp kaffe och en mer aromatisk upplevelse!
3. Fel förhållande mellan kaffe och vatten(brygg-ratio)
Att använda sig av rätt fördelning mellan kaffe till vatten är avgörande för att uppnå en balanserad och smakrik bryggning. Brygg-ratiot förtjänar ett helt inlägg i sig själv, men det är viktigtaste du behöver känna till är att brygg-ratiot påverkar inte bara styrkan på din brygg, men också själva smakbalansen. Använder du för lite vatten till kaffe så kan din bryggning ofta smaka starkt och surt, och har du för mycket vatten kan du istället få en bitter och blaskig kopp kaffe. Detta undviker du genom att använda dig av 60-65 g kaffe/liter vatten för att få ett optimalt brygg-ratio.
Att använda sig av rätt fördelning mellan kaffe till vatten är avgörande för att uppnå en balanserad och smakrik bryggning. Brygg-ratiot förtjänar ett helt inlägg i sig själv, men det är viktigtaste du behöver känna till är att brygg-ratiot påverkar inte bara styrkan på din brygg, men också själva smakbalansen. Använder du för lite vatten till kaffe så kan din bryggning ofta smaka starkt och surt, och har du för mycket vatten kan du istället få en bitter och blaskig kopp kaffe. Detta undviker du genom att använda dig av 60-65 g kaffe/liter vatten för att få ett optimalt brygg-ratio.
Missa inga nyheter
Håll dig uppdaterad | Bli en bättre barista | Brygg bättre kaffe
Tack för att du prenumererar!