8 misstagen som förstör ditt kaffe

Jul 12 / Håkan Sävlind
Det är en underbar känsla att vakna på morgonen till den ljuva doften av kaffe som brygger. För många av oss är detta den viktigaste stunden på dagen, en morgonritual som sätter tonen för resten av dagen. Vi startar dagen med en kopp kaffe och njuter i morgonstunden. Att få till en god kopp kaffe behöver inte vara särskilt komplicerat.. trots det så finns det vanliga misstag som dagligen sker i svenska hushåll som förhindrar oss att få den goda koppen som vi längtar efter!

Här går vi igenom 8 misstagen som förstör ditt morgonkaffe(och hur du undviker dem)

1. Du använder gammalt kaffe
När kaffebönor åldras så tappar de snabbt sin livliga karaktär, och bygger också upp en oönskad papperssmak som inte är speciellt trevlig. Det får ditt kaffe att gå från sött, livligt och fylligt till en kopp som smakar platt och kartong. Inte kul alls. Undvik detta misstag genom att alltid ha relativt färskrostat kaffe. Dricker du mellan-och- mörkrostat kaffe rekommenderar vi att ditt kaffe förbrukas inom 2 veckor från rostning. Har du däremot ett ljusrostat kaffe är det inte lika bråttom, då rekommenderar vi att du du förbrukar det inom 3-4 veckor.

2. Du köper malet kaffe
Malet kaffe oxiderar och åldras oerhört mycket fortare än hela kaffebönor. Om du köper färdigmalet kaffe så smakar det som bäst direkt när du öppnar påsen, men redan efter två dagar så åldras kaffet rejält och börjar tappa sin smak. Använd dig istället av hela bönor som du maler direkt innan bryggning, för att få en godare kopp kaffe och en mer aromatisk upplevelse!

3. Fel förhållande mellan kaffe och vatten(brygg-ratio)
Att använda sig av rätt fördelning mellan kaffe till vatten är avgörande för att uppnå en balanserad och smakrik bryggning. Brygg-ratiot förtjänar ett helt inlägg i sig själv, men det är viktigtaste du behöver känna till är att brygg-ratiot påverkar inte bara styrkan på din brygg, men också själva smakbalansen. Använder du för lite vatten till kaffe så kan din bryggning ofta smaka starkt och surt, och har du för mycket vatten kan du istället få en bitter och blaskig kopp kaffe. Detta undviker du genom att använda dig av 60-65 g kaffe/liter vatten för att få ett optimalt brygg-ratio.
4. Fel malningsgrad
Malningsgraden är storleken på dina malda kaffepartiklar, och är en av de viktigaste faktorerna för att få till gott kaffe. Fel malningsgrad kan leda till en rad olika problem, såsom att ditt kaffe smakar vattnigt, surt eller som en omogen selleri. Fel malningsgrad kan också leda till att kaffet smakar väldigt bittert och torrt. Om din kaffebädd ser ut som en hög med lera efter att du bryggt färdigt ditt kaffe bryggkaffe, så har du förmodligen för fin malningsgrad. Det gäller att använda rätt malningsgrad för rätt bryggmetod, och därefter prova sig fram och finjustera malningsgraden efter just ditt kaffe. Visste du att alla kaffen brygger olika på samma malningsgrad? Om inte, så förstår du nu att du kan behöva justera din malningsgrad efter det specifika kaffe som du väljer att brygga.
5. Du sköljer inte kaffefiltret
De flesta kaffefilter som finns i svenska hushåll är gjorda av papper - detta gör att kaffefiltret färgar av sig i kaffet med en papperssmak. För att få bort denna oönskade papperssmaken, skölj ditt filter innan bryggning! Brygger du mindre mängder kaffe som 1-3 koppar så märker du definitivt skillnad! Prova detta nästa gång du brygger ditt kaffe!
6. Du rengör inte din kaffeutrustning
Det finns inget värre än att vakna på morgonen, redo att brygga en kopp kaffe, och bli bemött av att gårdagens kaffesump fortfarande sitter i kaffefiltret. Detta är inte hygiensikt, så släng din sump efter varje bryggning! Allt kaffe du brygger innehåller oljor som sätter sig i din utrustning, dessa härsknar fort och färgar av sig med en unken smak i ditt kaffe, så se till att diska din kanna och filterhållare efter varje användning också! Se även till att kalka av din kaffeutrustning med jämna mellanrum, eftersom kalk framförallt kan förstöra din kaffeutrustning(speciellt espressomaskiner) och också bidra till att ditt kaffe smakar sämre.
7. Du förvarar kaffet i kylskåpet
Detta är ett klassiskt misstag som jag ser i många svenska hushåll! Kaffe förvaras bäst i torra och svala miljöer - ditt kylskåp må vara svalt men det är absolut inte torrt. Förvarar du kaffet i kylskåpet så åldras det snabbare och kan dessutom absorbera dofterna från de matvaror du förvarar i kylskåpet, detta bidrar inte till en god kopp kaffe på något sätt! Förvara det istället i ditt skafferi.

8. Du använder dåligt vatten
Ja, du läste rätt! Visste du att en kopp bryggkaffe innehåller ca 98,5% vatten? Det är alltså en extremt viktigt ingrediens i din kopp, och har ditt vatten för mycket mineraler i sig och är väldigt hårt, så kommer det bidra med till en bitter och platt kopp kaffe som aldrig ‘’smakar som det ska’’. Vatten i sig är komplicerat, och förtjänar ett eget inlägg i sig, men tills dess kan du kolla in denna video. Det bästa sättet att ta sig förbi detta problem är att filtrera vattnet själv med en kanna innan du brygger, alternativt använda sig av flaskvatten från mataffären. I framtiden kommer vi prata djupare om vatten här på kaffebloggen, så håll utkik för det och skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!
Sammanfattningsvis så behöver det inte vara svårt att göra en god kopp kaffe - se bara till att du inte gör dessa 8 misstag som jobbar emot din perfekta kopp! Nästa gång du brygger ditt kaffe, se till att din utrustning är ren och att du maler kaffet strax innan bryggning. Se även till att kaffefiltret är sköljt med vatten, att kaffet är relativt färskrostat, och använd ett lämpligt bryggratio på 60-65 g kaffe/liter vatten. Kom ihåg att prova dig fram med malningsgraden också, du kanske finner att kaffet blir mycket godare med en annan malningsgrad! 
Om du tycker detta var intressant, kolla gärna in våra andra blogginlägg om kaffe! 

Vill du kanske lära dig hur du blir bra på att göra kaffe?
Då är vår baristakurs för dig!

Missa inga nyheter

Håll dig uppdaterad | Bli en bättre barista | Brygg bättre kaffe

Tack för att du prenumererar!
Created with